29 april 2024

Je BPM berekenen, hoe pak je dat aan?

Het kopen van een auto brengt (net als er eigenaar van zijn in het algemeen) bepaalde kosten met zich mee. Eén van de zaken waar je rekening mee moet houden is de belasting die is verschuldigd bij het kopen van een gemotoriseerd voertuig. Het gaat hierbij niet alleen om de aankoop van een personenauto, maar ook van bijvoorbeeld een motor of een kampeervoertuig. De manier waarop de BPM berekenen gebeurt is echter wel afhankelijk van het type voertuig. Alleen bij een personenauto is het namelijk zo dat deze wordt bepaald aan de hand van de CO2-uitstoot. Wil je hier graag meer over te weten te komen? Dat is perfect mogelijk hier op deze pagina. 

Waarom moet je de BPM berekenen?

Het kopen van een auto gaat in de praktijk logischerwijs altijd gepaard met bepaalde kosten. Hiermee vertellen we je met zekerheid niets nieuws. De BPM berekenen zorgt ervoor dat je alvast een goed beeld krijgt van de zogenaamde BPM die wordt aangerekend. Dit is een kost waar je in het overgrote merendeel van de gevallen mee wordt geconfronteerd (enkele uitzonderingen even daar gelaten). Hou er rekening mee dat deze belasting ook niet alleen maar verschuldigd is wanneer je een voertuig aankoopt in Nederland. Heb jij er bijvoorbeeld voor gekozen om je volgende auto te gaan importeren uit het buitenland? Dan zal je ook daarbij deze belasting moeten betalen. 

Bij het aanschaffen van een nieuwe auto zal je dus niet alleen geconfronteerd worden met de aankoopprijs. Het gebeurt niet zelden dat mensen vooral hier de nadruk op leggen met alle gevolgen van dien. Niet alleen die aankoopprijs, maar ook de BPM evenals de verzekering die je moet betalen zijn stuk voor stuk relevante factoren waar je absoluut rekening mee zal willen (en moeten) houden. Je BPM berekenen zorgt ervoor dat deze onzekere factor alvast wordt weggenomen. 

Hoe vindt de berekening van de BPM plaats?

Bij de BPM berekenen is het van groot belang om er rekening mee te houden dat er niet in alle gevallen op dezelfde manier te werk zal worden gegaan. In eerste instantie is het bijvoorbeeld van cruciaal belang om een onderscheid te maken tussen enerzijds de personenauto’s en anderzijds bijvoorbeeld bestel- of kampeerauto’s. Voor deze laatste groep geldt dat de BPM op een andere manier zal worden berekend. Alleen bij personenwagens gebeurt de berekening namelijk op basis van de CO2-uitstoot waar het voertuig in kwestie over beschikt. 

De BPM berekenen bij een personenauto gebeurt dus aan de hand van de CO2-uitstoot welke het voertuig realiseert. Hoe zit dat dan precies bij andere voertuigen? Wanneer je er bijvoorbeeld voor kiest om een bestelauto aan te schaffen zal je tot de vaststelling komen dat de berekening van de BPM op een compleet andere manier gebeurt. Daarbij is het namelijk zo dat er een bepaald percentage van de catalogusprijs wordt gehanteerd. Wil je liever geen BPM betalen bij de aankoop van je nieuwe voertuig? Ook dat is mogelijk. Daarvoor is het altijd van belang om even de (actuele) regels te raadplegen die worden gehanteerd door de Nederlandse Belastingdienst.

Heb je meer informatie nodig? Bekijk dan de website van Dasimport.nl